• 23/03/14

WK poule: wat moet en wat mag

Met het WK voor de deur worden binnen verschillende bedrijven weer WK poules ingevuld. Deelnemers proberen op basis van bepaalde kennis en een gezonde dosis geluk de juiste winnaar te voorspellen. Maar let op: indien de grens van € 454,- wordt overschreden dan dient er 29% kansspelbelasting ingehouden of berekend te worden.

Kansspel

Hoewel er over gediscussieerd kan worden of het voorspellen van de winnaar van het WK puur geluk is of – net zoals bij poker – ook (deels) afhankelijk van de kwaliteiten van de speler is het voor de wet duidelijk: een WK poule is een kansspel. Dit betekent dat zowel de Wet op de Kansspelen als de Wet op de Kansspelbelasting van toepassing zijn. Dat een poule vaak meer wordt georganiseerd vanwege de gezelligheid dan om echt winst te maken doet daar niets aan af.

Kansspelbelasting

Volgens de Wet op de Kansspelbelasting bedraagt de belasting op het winnen van een kansspel 29%. De enige uitzondering die de wet hierop maakt zijn de prijzen tot een bedrag ter hoogte van € 454,-.  Prijzen onder dit bedrag zijn dus geen enkel probleem. De drempel van € 454,- geldt overigens per gewonnen prijs.

Organisator verantwoordelijk

De organisator van een kansspel moet 29% kansspelbelasting inhouden over de waarde van de prijs indien de prijs meer dan € 454,- bedraagt. Deze belasting moet de organisator uiterlijk de volgende maand afdragen aan de Belastingdienst. Bij kantoren met veel medewerkers moet de organisator hier dus wel rekening mee houden, want volgens de wet is de organisator verantwoordelijk voor het inhouden van de belasting.

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Voetbaladvocaat.nl is een initiatief van Van der Zwan Advocaten. Advocaat Richard van der Zwan is gespecialiseerd in sportrecht in het algemeen en voetbal in het bijzonder.