• 15/03/13

R.S.V. Hoekpolder schakelt voetbaladvocaat in omtrent opgelegde puntenvermindering

De Tuchtcommissie van de KNVB heeft vierdeklasser Hoekpolder onlangs bestraft met het in mindering brengen van drie winstpunten omdat er twee geschorste spelers tijdens de wedstrijd tegen Oranjeplein/Postduiven mee zouden hebben gespeeld. Hoekpolder heeft voetbaladvocaat Richard van der Zwan verzocht om tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Vanmorgen stond omtrent deze zaak een uitgebreid artikel in het regiosport gedeelte van de Haagse Krant AD Den Haag.

Voorlopig speelverbod

Naar aanleiding van (vermeende) onregelmatigheden In de zaalvoetbalwedstrijd tussen Hoekpolder 1 tegen IJsselvogels 4 hebben beide zaalvoetbalteams een voorlopig speelverbod opgelegd gekregen. Onduidelijk is echter of het speelverbod voor de zaal ook geldt voor wedstrijden in de veldcompetitie.

Website KNVB

Op de website van de KNVB stond vermeld: ’Indien een elftal/team van een veldvereniging uit de competitie wordt genomen mag de speler nog wel uitkomen voor zijn/haar zaalvereniging’. Het bestuur van Hoekpolder heeft dit aldus uitgelegd dat geschorste zaalvoetballers wel in de veldcompetitie mogen meedoen en heeft derhalve besloten om het duo Dries Hoogerheijde en Mitchell Braun te laten spelen in de wedstrijd van Hoekpolder tegen Oranjeplein/Postduiven. Dit temeer daar de betreffende spelers uitdrukkelijk niet zelf hadden deelgenomen aan de onregelmatigheden in de zaalvoetbalwedstrijd.

Instemming vanuit de KNVB

De eerstvolgende maandag na Hoekpolder-Oranjeplein bevestigde de KNVB dat deze interpretatie van de reglementen juist was. Pas nadat Oranjeplein/Postduiven beroep had aangetekend tegen het meespelen van het duo van Hoekpolder heeft de Tuchtcommissie besloten dat het betreffende speelverbod geldt voor zowel zaal- als het veldvoetbal. Alleen als de vereniging van de zaal en het veld niet van dezelfde club waren dan hadden de spelers wel mogen meespelen.

Rechtsongelijkheid

Hoekpolder is vorige week vrijdag in beroep gegaan omdat het reglement op dit punt onduidelijk is. Verder heeft de KNVB zelf – weliswaar – achteraf het gerechtvaardigd vertrouwen gewekt dat beide spelers speelgerechtigd waren. Door Richard van der Zwan wordt door Hoekpolder verder nog aangevoerd dat de uitleg die anders aan het artikel wordt gegeven voor rechtsongelijkheid zorgt omdat een speler die in de zaal voor een andere vereniging voetbalt niet wordt gestraft voor de veldcompetitie en dan wordt bevoordeeld ten opzichte van een speler die bij dezelfde vereniging op het veld speelt.

Commissie van Beroep van de KNVB

Het bestuur van Hoekpolder is dan ook van mening dat Hoekpolder in deze geen enkele blaam treft en hoopt dat de Commissie van Beroep de uitspraak van de Tuchtcommissie zal vernietigen.

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Voetbaladvocaat.nl is een initiatief van Van der Zwan Advocaten. Advocaat Richard van der Zwan is gespecialiseerd in sportrecht in het algemeen en voetbal in het bijzonder.