• 20/11/15

Voetbaladvocaat Richard van der Zwan over het kort geding van Kozakken Boys

Richard, gaat Kozakken Boys nu toch in hoger beroep?

”Nee, Kozakken Boys gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de KNVB. Zoals ik eerder al had aangeven, biedt het reglement van de KNVB Beker deze mogelijkheid niet. Aangezien er geen tuchtrechtelijke rechtsmiddelen meer openstaan, kan de uitspraak enkel worden aangevochten bij de civiele rechter. Gezien de spoed wordt er gekozen voor een kort geding.”

Maar dit is toch een verkapt hoger beroep?

”Nee, het uitgangspunt is dat civiele rechters tuchtrechterlijke uitspraken met terughoudendheid (marginaal) moeten toetsen. Dit omdat het niet wenselijk wordt geacht dat er een verkapt hoger beroep ontstaat van een tuchtuitspraak die reeds door de hoogste tuchtrechter van een sportbond is uitgesproken. Enkel in het geval er geen eerlijk proces is geweest (6 EVRM) is een gang naar de burgerlijke rechter zinvol. Uit diverse nieuwsberichten blijkt dat Keje Molenaar heeft geconstateerd dat de KNVB een paar heel belangrijke punten heeft laten liggen in de tuchtrechtelijke procedure. Gezien de uitspraken van de voorzitter van Kozakken Boys, lijkt Keje Molenaar dus op eventuele vormfouten van de KNVB in te zetten.”

Wat zijn volgens jou  de kansen van Kozakken Boys?

”Als vast komt te staan dat de KNVB (grove) vormfouten tijdens de procedure heeft begaan,  dan mag de rechter de uitspraak volledig (en dus niet marginaal) toetsen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als Kozakken Boys over bepaalde punten niet behoorlijk is gehoord. In een kort geding procedure zal Keje Molenaar namens Kozakken Boys – vaak op straffe van een dwangsom – vorderen om de KNVB te veroordelen om de eerdere uitspraak te schorsen. Nu ik geen inzicht heb in het dossier, kan ik mij niet uitlaten over de kansen van Kozakken Boys.”

Kan H.B.S. dan actie ondernemen indien Kozakken Boys gelijk krijgt?

”Ja, dat kan. Als Kozakken Boys in de kort geding procedure in het gelijk wordt gesteld dan kan H.B.S. (binnen 4 weken) hoger beroep aantekenen.”

bron: hethaagseamateurvoetbal.nl

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Voetbaladvocaat.nl is een initiatief van Van der Zwan Advocaten. Advocaat Richard van der Zwan is gespecialiseerd in sportrecht in het algemeen en voetbal in het bijzonder.