• 10/03/20

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de serie A in Italië?

De Italiaanse regering heeft voor heel Italië een algemeen verbod voor het houden van sportwedstrijden afgekondigd. Dit verbod geldt tot 3 april 2020.

Wat zijn de gevolgen voor de serie A clubs en de Nederlanders die bij Juventus, Inter, Atalanta Bergamo, AS Roma en Lazio Roma spelen?

De komende twee speelronden worden uitgesteld. In het laatste weekend van maart staat een vriendschappelijke wedstrijd van het Italiaanse nationale elftal gepland zodat in dit weekend geen competitiewedstrijden zijn gepland. Vandaag wordt er getracht om een plan op te stellen dat ziet op de hervatting van de competitie van de serie A na 3 april a.s.

Verandert dit iets voor de promotie, degradatie en het kampioenschap?

De regelementen verklaren hier niets over. Vandaag zal ook in de Federale Raad dit thema aan de orde komen. Mogelijkheden zijn een eindklassering op de tot nu toe laatst geplande speeldag zonder dat er een volledige competitie is gespeeld maar dit overtuigt uiteraard niet alle clubs. Er gaan zelfs stemmen op om de titel dit jaar niet uit te reiken.

Champions League en Europa League, hoe gaat dit verder voor de Italiaanse clubs?

De wedstrijden in de Champions League en Europa League worden gewoon gespeeld maar deze wedstrijden worden in Italië wel achter gesloten deuren gespeeld. De Italiaanse clubs hebben nog wel de mogelijkheid om een neutraal veld te vinden maar dat zal niet eenvoudig zijn. Al eerder heeft Juventus tevergeefs aangeklopt bij (de regering van) Malta om de wedstrijd tegen Olympique Lyon daar te spelen. Malta heeft dit echter geweigerd. Voor EURO 2020, is het nog te vroeg om beslissingen te nemen. Maar uitstel van het EK 2020 behoort zeker tot de mogelijkheden zeker gezien het feit dat de openingswedstrijd op 12 juni 2020 in Rome wordt gespeeld.

Mogen de spelers nog wel trainen?

Jazeker, het decreet dat door de regering is afgekondigd ziet namelijk niet op een verbod van trainingsactiviteiten voor professionele voetballers.

Wij zullen u de komende tijd op de hoogte blijven houden over de ontwikkelingen in Italië en de rest van Europa. In ieder geval is vandaag bekend geworden dat naast Valencia -Atalanta Bergamo en Sevilla- AS Roma ook Barcelona-Napoli op 18 maart 2020 achter gesloten deuren zal worden gespeeld. Hetzelfde geldt ook al voor de wedstrijd Paris Saint Germain tegen Borussia Dortmund in de Champions League.

Contact

Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

Over ons

Voetbaladvocaat.nl is een initiatief van Van der Zwan Advocaten. Advocaat Richard van der Zwan is gespecialiseerd in sportrecht in het algemeen en voetbal in het bijzonder.